Tips voor het onderhoud van uw haarprothese

Haarwerken van synthetisch haar zijn kleur- en vochtbestendig en zijn gemakkelijk zelf te onderhouden. Ze kunnen echter minder goed tegen wrijving (bijvoorbeeld op schouders en kussensloop) en warmte. In de sauna en onder de douche kan synthetisch haar verpluizen omdat het minder hittebestendig is dan echt haar. Draag dus zorg voor uw haarstukje, zo blijft het langer mooi.

Tip 1 : Haarprotheses van synthetisch haar drogen 

Het is aan te raden om uw haarprothese of pruik na het wassen op een staander te zetten en het zo 8 uur te laten drogen. Als het haarstukje dan droog is komt deze vanzelf terug in model.

Alleen als u een haarwerk heeft van echt haar kunt u het haar drogen door middel van een föhn. Dit geldt ook voor een pruik die gemaakt is van echt haar.

Tip 2 : Hoe en wanneer een haarprothese wassen?

De frequentie van het wassen van uw haarprothese is sterk afhankelijk van de activiteiten die u doet, wanneer u uw prothese draagt. In normale omstandigheden wast u uw haarstukje of pruik één maal in de 3 à 4 weken.

Haarwerken van synthetisch haar zijn meestal zelf te wassen met speciaal daarvoor geschikte shampoos. Maak hierbij steeds gebruik van lauw of koud water. Gewone shampoos zijn niet bruikbaar omdat de wasactieve stoffen pas boven de 20 graden Celsius werkzaam zijn.

Een haarprothese of pruik mag je NOOIT uitwringen of wrijven!

Tip 3 : LET OP – synthetische haarwerken zijn NIET hittebestendig

Een haarprothese of pruik gemaakt van een synthetische vezel kan absoluut niet tegen hitte! Het haar kan verpluizen, statisch worden of gaan krullen. Wees daarom extra voorzichtig met:

  • een hete lamp (leeslamp/halogeen)
  • aardappels afgieten
  • lang liggen op een nekkussen.
  • het uitruimen van vaatwasser
  • kijken in de oven
  • een hete föhn of krultang
  • een te hoog afgestelde sigaretten-aansteker
  • de geiser

Een synthetische haarprothese kan NIET gekleurd worden.

Tip 4 : Kammen van de haarprothese 

Kam uw haarprothese wanneer nodig. We raden aan om door middel van verneveling met een plantenspuit en met uw handen de haarprothese in model te brengen.

Overdreven kammen kan statische elektriciteit veroorzaken waardoor het kapsel volledig uit model kan komen.